Menü Bezárás

Mi lesz így a belvárossal? Felsőpulya egyik népszerű étterme is bezár

Aki gyakran jár az osztrák-magyar határ két oldalán, észrevehette, hogy a kisvárosok településszerkezete eléggé eltérő. Míg a Nyugat-Dunántúlon egy 3000-6000 fős város még egész „falusias” kinézettel bír, addig Burgenlandban már ténylegesen úgy néznek ki, mint a városok, csak kicsiben. Jellemzően a belvárosban, a Fő utca, Fő tér környékén rengeteg üzlet, étterem, bolt, szolgáltatóhely várja a potenciális vendégeket és vásárlókat, így van ez Felsőpulyán is.

A 90-es, 2000-es évek bevásárlóközpont-építési láza azonban ebbe a szituációba beleverte már az első szöget, az online kereskedelem pedig tovább rontott a helyzeten. Így van ez Felsőpulyán is, a Fő utcán (Hauptstraße) járva feltűnően sok üres üzlethelyiséggel találkozhatunk. Most bejelentették, hogy idén bezár a város egyik legismertebb étterme is, a Krail. A tulajdonos, Paul Kraill ugyanis nem talált utódot, az épületet pedig az OSG-nek, azaz a Felsőőri Lakószövetkezetnek adja el. Sovány vígasz, hogy ők is terveznek egy kisebb vendéglátóipari egységet üzemeltetni a földszinten, valamint egy üzlethelyiséget is megtartanának, az emeleten a hotel helyett viszont lakásokat alakítanak ki, a pinceszinten működő szórakozóhely, a Raha pedig 2026-ban elvileg végleg bezár. Az épület arculata pedig alapvetően változik meg a következő években.

Nehéz kérdés, hogy mi lenne a jó megoldás a belváros újból élettel való megtöltésére. Én személy szerint elképzelhetőnek tartom, hogy túl sok az üzlethelyiség, de persze ezeket mind meg lehetne tölteni vállalkozásokkal. Ezügyben egyébként a város is tervez lépéseket tenni, valamilyen anyagi támogatás formájában. Persze az biztos, hogy a vásárlói szokások változásának köszönhetően az a kánaán, ami régebben volt, nem tér már vissza. Ehhez hozzájárul az is, hogy bizonyos kereskedelmi egységeknek egyszerűen nincs elég hely a belvárosban, inkább a kijjebb lévő bevásárlóközpontokban találnak maguknak helyet.

Üres üzletek Felsőpulya belvárosában

Vagy az új gazdasági parkban. Felsőpulya és Répcekőhalom-Dérföld (Steinberg-Dörfl) között ugyanis nemrég egy gazdasági park létesítése kezdődött meg, amit németül Businessparknak neveznek. Ez gépjármű-közlekedési szempontból jó helyen van, az S31, B50, B61 utak kereszteződésénél, a városból, vagy a szomszéd községből megközelíteni azonban gépjármű nélkül kifejezetten nehéz. Kerékpárút (még) nincs, de buszjáratok azért vannak. Elsődleges célja az lenne (lett volna), hogy munkahelyteremtő üzemek, vállalkozások települjenek ide elsősorban, ne kereskedelmi egységek. Ehhez képest először a BILLA PLUS és a McDonald’s nyílt meg. Ha még több üzlet lesz itt, a még inkább hátrányosan érintheti a bevásárlóvárost.

Az üzleti park Felsőpulya és Répcekőhalom-Dérföld között

A fiatalok szórakozási lehetőségei sem a legjobbak egyébként, ahogy azt fentebb írtam, 2026-ban bezárhat a belvárosban található Raha Lounge-Disco, azon kívül már csak a Legendary és az Oni-Club működik a településen. Különösen aggasztó, hogy közvetlenül a Fő téren, az egyikori Villa Royal épülete évek óta üresen áll, bár nemrég az egészet újrafestették.

Apropó bevásárlóváros, talán itt az egyik legnagyobb probléma a gépjárműforgalom. A Fő utca ugyebár egyirányú, és mindkét oldalon autók parkolhatnak. Emiatt viszont konkrétan pont az autóktól nem is látszanak a boltok, azok kirakatai, ha pedig akár egyetlen gépjármű elakad valamilyen oknál fogva, akkor az egész városban megáll a forgalom. Az egyik helyi egyesület, a BLOP (Bewegung für ein Lebenswertes Oberpullendorf, Mozgalom egy élhető Felsőpulyáért) vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne gyalogosbarátabbá tenni a belvárost. A város tömegközlekedéssel való megközelítése egyébként a vasúti forgalom hiánya ellenére az utóbbi időben egészen jól alakult, az új buszjáratok és a telebusz-rendszer is a város javára szolgál, hiszen így a környező településekről is könnyen be lehet jutni. A kerékpárút-hálózat is folyamatosan fejlődik, de persze a domborzati viszonyokat nem lehet megváltoztatni.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .