Menü Bezárás

Soproni étterem is bekerült az 500 legjobb vendéglátóhely közé

A soproni Bojtorina Vegan Kitchen is bekerült Magyarország egyik legnépszerűbb gasztroportálja által összeállított Street Kitchen Guide 500 legjobb vendéglátóipari egységét felsorakoztató kiadványába. Exkluzív interjúnkban a tulajdonost, Bojtor Gyulát kérdeztük benyomásairól és éttermük jelenlegi helyzetéről.

Még nem vagytok kétévesek, s máris ekkora megtiszteltetés ért benneteket, hogy az ötszáz legjobb magyar étterem között helyet kaptatok.

Igen, augusztusban lesz 2 éve, hogy megnyitottuk a Bojtorina kapuit. Ez a különleges és megtisztelő elismerés bennünket is meglepett. Talán annyi kiegészítést tennék, hogy nem az 500 legjobb étteremről, hanem az 500 legjobb vendéglátóipari egységről van szó, amiből Magyarországon közel 40 000 hely létezik. Így azt mondhatjuk, hogy az ebben szereplő 500 vendéglátóipari hely a szakma legjobb 1%-ának tekinthető a Street Kitchen szerint, amely elismerés számunkra különösen fontos visszacsatolás a vendégekért tett mindennapi erőfeszítéseinkért.

A Bojtorina Vegan Kitchen a nagysikerű Street Kitchen Guide-ban

Sopronból mennyi vendéglátóipari hely került be ebbe a kiadványba?

Sopronból összesen 8 vendéglátóipari létesítmény került ebbe az illusztris társaságba, amiről nyugodtan elmondható, hogy mindenki igazán kiváló munkát végez a saját területén.

Ezen belül hány étterem?

Összesen két soproni éttermet ért az a megtiszteltetés, hogy bekerülhetett a Street Kitchen 500-as listájára. Az egyik Sopron vezető, többszörösen díjazott étterme, míg a másik a Bojtorina Vegan Kitchen.

A vegán szférából megtalálhatóak más vendéglátóipari egységek is ebben a kalauzban?

Legjobb tudásom szerint rajtunk kívül még kettő általunk is nagyra tartott étterem szerepel ebben a kiadványban, ami mindenféleképpen jövőbe mutató, mivel így a könyvben szereplő valamivel több mint 60 étteremből 3 vegán étterem is helyet kaphatott.

A Bojtorinában érdemes törzsvendégnek lenni, hiszen folyamatos újdonságokkal jelentkeznek – itt éppen a pisztáciás-málnás és a hagyományos ízvilágú, vegán, gluténmentes tiramisukat kaptuk lencsevégre

Mi a titkotok?

Azt gondolom, hogy semmiféle különleges titokról nem beszélhetünk, viszont nagyon elkötelezettek vagyunk néhány alapértékünk mellett. Már a tervezési szakaszban is egy harmonikus, családias és a fenntarthatóság jegyében működő éttermet álmodtunk meg, amely mind az étterem kialakításakor, mind a felszolgált ételek és italok megalkotásakor és kivitelezésekor igazán fontos szempont volt. Valamint ilyen például az egészséges, sőt mondhatnám gyógyító ételek készítése vendégeink számára, ahol nagy figyelmet fordítunk a felhasznált alapanyagokra és az elkészítés módjára.

Mennyire vagytok segítség azoknak az embereknek, akik nem vegánok, de ételérzékenységgel küzdenek?

Különös figyelmet szentelünk az ételintoleranciával küzdő emberek vendéglátására. A vegán étrend önmagában is megoldást nyújt bizonyos ételérzékenységekre. Ilyen például a laktóz- és tejfehérje-érzékenység, mivel a vegán étkezési kultúrában semmilyen állati eredetű termék nem kerülhet az alapanyagok közé, így a tej, illetve a tejtermékek sem. Ezen túlmenően szinte minden ételintoleranciával együtt élő emberre gondolunk és nyújtunk számukra segítséget. A gluténérzékenység tekintetében a napi menüink 90%-a gluténmentes alapanyagokból készül, míg az étlapunk többsége önmagában gluténmentes vagy gluténmentes opciókkal rendelkezik, illetve szinte minden édességünk gluténmentesen készül. Azoknak, akiknek a hagyományos cukorbevitel problémát jelent, különösen ajánljuk édességeinket, mivel édesítőként almarostot és datolyalevet használunk, a tortáink pedig bio gluténmentes zablisztből és bio barna rizslisztből készülnek.

Másik újításuk ez a sárgabarackkal töltött, mindenmentes „túró” rudi

Amikor felvesztek valakit, kikötés, hogy vegán legyen?

Az, hogy vegán legyen, nem kikötés, de örülünk neki, ha olyan munkatársaink vannak, akik elkötelezettek az egészséges étrend és életmód irányába. A kérdés egyébként nagyon aktuális, mert szeretnénk bővíteni csodálatos csapatunkat még egy szakáccsal, aki professzionalitásával jól tud illeszkedni magas követelményeinkhez. Továbbra is várjuk az elhivatott szakácsok jelentkezését a karrier@bojtorina.hu e-mail címen.

Indiai malai kofta vagy magyaros rakott kel? A Bojtorina a menüivel minden nap világkörüli ízuzatásra invitálják a betérő vendégeket

Mit jelent nektek a veganizmus?

Személy szerint a veganizmus szóhasználatot nem kedvelem és nem használom, mert meggyőződésem, hogy minden jó impulzus, ami a világban született, és később valamilyen -izmussá vált, abban megjelentek az eredeti szándéktól eltérő dogmatizmusok és elferdülések. De, hogy a kérdésre válaszoljak, mind a párom (Nagy Marina, az étterem vezetője), mind pedig saját részemről is hosszú évek, sőt évtizedek óta a vegán életmód, illetve étkezési kultúra mentén éljük az életünket, s így tapasztalatból mondhatom, hogy egy kiváló lehetőség a mai világ kihívásaival való szembenézés támogatására és az egészség megőrzésére, akár javítására is.

Mi az, amiben ti jobbak vagytok a többi étteremnél?

Persze kezdhetném úgy, hogy nem tartjuk semmivel jobbnak magunkat más éttermektől, de a riport tárgyát képező Street Kitchen által összeállított útikönyvbe Magyarországról 64 étterem került, így gyanítom, hogy ez a 64 étterem valamiben kiemelkedik a többségtől. Hogy a Bojtorina miben? Talán azzal, amivel az interjút is kezdtük: harmónia, családiasság, fenntarthatóság és a kiemelkedő kulináris élvezetekre való törekvés mind az optikai élmény, mind pedig az ízvilág tekintetében.

A Bojtorina vegán és gluténmentes desszertektől roskadozó pultja, változatos menüi és figyelemre méltó, különleges à la carte fogásai Titeket is vár minden nap hétfőtől szombatig. Részleteket a https://www.facebook.com/bojtorina oldalon találtok.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .