Menü Bezárás

Miért nem áll itt meg a vonat?

Pereszteg abban a kellemetlen helyzetben van, hogy két oldalról is vasút határolja, mégsem áll meg egyik helyen sem vonat. Pedig a Sopron-Szombathely vasútvonalon még megállóhelye is van, amit a vonalszakasz felújításakor teljesen újjá is építettek. A 2012-es menetrendváltással azonban Pereszteg mellett Nemeskér-Egyházasfalu és Balffürdő megállóhelyeken, valamint Harka állomáson sem állnak meg a vonatok utasforgalmi célból.

Ezt persze lehet az alacsony utasforgalommal magyarázni, vagy azzal, hogy a megállási pontok távol esnek a lakott területtől (Balffürdő mondjuk a házak mellett van), de 12 év alatt sok minden történt. Például egy csomó megállóhelyen és állomáson P+R parkolót és B+R kerékpártárolót alakítottak ki, ami máris megkönnyíti a kényelmes eljutást, valahol pedig a vasúti megálló mellett van buszmegálló is, ezzel teremtve közvetlen átszállási lehetőséget. Két éve pedig bevezették a feltételes megállási rendet is, ami miatt azt hittem, hogy a 2012-ben bezárt megállókat is újranyitják, de nem ez történt. Pedig logikus lenne.

Főleg, mert a közvetlen közelből is tudunk olyan példát, ahol ez mind működik: Wiesen-Sigleß, azaz Rétfalu-Siklósd megállóhely a Sopron-Bécsújhely vasútvonalon. Mindkét településtől távol esik, de van buszmegálló, kerékpártároló, P+R parkoló, a személyvonatok pedig (elvileg) csak feltételesen állnak meg, azaz jelezni kell a leszállási szándékot. Viszont szinte mindig megállnak, mert mindig van fel- vagy leszálló utas. Ki érti ezt?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .